Happy MDNA Day

Το MDNA αποτελεί τη σημαντικότερη κυκλοφορία της χρονιάς για την παγκόσμια δισκογραφία. Στις 3 Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν οι προ-παραγγελίες της Deluxe Edition, έφθασε στο Νο. 1 στο chart του iTunes store 50 χωρών, σημειώνοντας την πρώτη μέρα τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του iTunes. Στη χώρα μας, το MDNA κυκλοφορεί σήμερα 26 Μαρτίου σε επιλεγμένα δισκοπωλεία. Επιπλέον, από τις 30 Μαρτίου, θα είναι διαθέσιμο σε περισσότερα από 10.000 σημεία διανομής τύπου, με το 8σέλιδο περιοδικό “We Love Music”, που περιλαμβάνει την τελευταία εκρηκτική φωτογράφιση της Madonna, κριτικές για τον δίσκο της και δικές της απρόσμενες δηλώσεις…

Madonna is still very much the queen of pop, όπως γράφει το Billboard στο review του για το MDNA. Και η Βασίλισσα μετά από 5 χρόνια επιστρέφει με το 12ο studio album της και 12 ολοκαίνουργια τραγούδια. The bestselling female artist of all times, –με πωλήσεις άνω των 300 εκ. albums παγκοσμίως–, που 30 χρόνια τώρα παραμένει στην κορυφή, μας εκπλήσσει και μας κάνει να νιώθουμε άβολα κάποιες φορές με την αμεσότητα και τις εξομολογήσεις του τελευταίου της album. 7 από τα 16 τραγούδια του MDNA είναι άμεσες αναφορές στη ζωή της με τον Guy Ritchie και τον αποτυχημένο γάμο τους. Παρ’ όλο που το νέο album της «έχει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε δυνατά ραδιοφωνικά hits και dance floor drive», όπως υπογραμμίζει ο μουσικοκριτικός της εφημερίδας The Telegraph, «η Madonna μας ανοίγεται όπως ποτέ πριν», σημειώνει το Rolling Stone.

“Girl Gone Wild”… από το πρώτο beat του εναρκτήριου track του MDNA, –μια συνεργασία με τον Ιταλό electro house DJ Marco “Benny” Benassi–, η Madonna δίνει τον τόνο ενός album που προέκυψε ενώ η ίδια όπως λέει, ένιωθε σαν «φυλακισμένο αγρίμι». Από κει, ο ακροατής περνάει στο … “Gang Bang”, όπου η Madge ξαναβρίσκει τον παλιό συνεργάτη της από το Ray of Light, William Orbit. Εδώ, καθώς οι δυο τους βαδίζουν σε ανεξερεύνητα μουσικά μονοπάτια, ο θυμός κορυφώνεται και γίνεται μανία κι εκεί που λες δεν πάει άλλο, εκείνη εκρήγνυται. This is Madonna at her most primal and animalistic.

Η χημεία μεταξύ της Madonna και του Orbit είναι αδιαμφισβήτητη, και στα επόμενα κομμάτια τους. Το “Some Girls” αποπνέει μια σχεδόν αρσενική funky υπεροψία, ενώ στο “I’m A Sinner” υπάρχει μια επιστροφή στον dirty whisper τόνο του Erotica. Δικά τους είναι επίσης τόσο το ονειρικό “Falling Free” όσο και το επιβλητικό “Masterpiece”, το βασικό θέμα της ταινίας της Madonna, “W.E.”, για το οποίο βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Τραγουδιού σε Ταινία.

Οι στοχαστικές στιγμές του MDNA που μοιράζονται οι Madonna με τον Orbit, αντισταθμίζονται από τα dancefloor-friendly tracks του Benassi και την ανεμελιά του “I’m Addicted”, ενός κομματιού που έχει τη δυναμική ενός massive pop-hit.

Και οι πιο απρόσμενες είναι εκείνες όπου συναντάει τον Γάλλο DJ/Παραγωγό Martin Solveig, από το εθιστικό “Turn On The Radio” και το sexy top – 10 hit “Give Me All Your Luvin” μέχρι το πιο δυνατό τους κομμάτι, “I Don’t Give A…” , όπου η Madonna περιγράφει το τέλος μιας σχέσης με λόγια όπως αυτά: “I tried to be a good girl. I tried to be your wife. Diminished myself. And I swallowed my light”. «Η Madge σπάει τα όρια σε μια από τις tour-de-force στιγμές του MDNA. Το “I Don’t Give A…” ξεκινάει απαριθμώντας τα βάρη μιας καθημερινής μέρας. “Wake up ex-wife, this is your life, children on your own, turning on the telephone… Meet the press, buy the dress, all this to impress… I do ten things all at once, and if you have a problem, I don’t give a…” Και είναι φανερό ότι εδώ αναφέρεται στον πρώην σύζυγό της», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της Mirror.

Τι λέει η ίδια; «Για μένα το MDNA λειτούργησε σαν κάθαρση. Ένιωθα σαν φυλακισμένο αγρίμι. Με το να ξαναπάρω λοιπόν την κιθάρα μου και να επιστρέψω στην ωμότητα των ακατέργαστων συναισθημάτων, τραγουδώντας το “I’am a Sinner” για παράδειγμα, “I just felt so good”. Μισώ τη λέξη “control” κι ας λένε πως θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο. Το MDNA είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς με τους Benassi, Orbit αλλά και τον εξαιρετικά μεθοδικό και οργανωτικό Solveig με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τον γαλλικό και ιταλικό κινηματογράφο, κυρίως του ’50 και του ’60. Η εμμονή μας με τον Alain Delon γέννησε το τραγούδι, “Beautiful Killer”. Το “Gang Bang” it’s the ultimate revenge song. Ένα σκοτεινό και κατά μία μηδενιστική έννοια ρομαντικό, πολυεπίπεδο τραγούδι. Όταν έκανα τα φωνητικά του Gang Bang –που στηρίζονται καθαρά στον αυτοσχεδιασμό–, στεκόμουν σε ένα δωμάτιο και ένιωθα ότι μου ερχόταν να ουρλιάξω. Λες και συμμετείχα στο ριμέικ της παλιάς αριστουργηματικής ασπρόμαυρης ταινίας του Russ Meyers, που γύρισε ο Quentin Tarantino, με τίτλο Kill Bill. Όπως και να ’χει θέλει κότσια το να αποκαλέσεις έναν άντρα… “bitch! For a woman to call a man a bitch is for me, the ultimate diss”, εξήγησε η Madge στον Larry Flick του Billboard. Το “Superstar” κινείται στον αντίποδα του Gang Bang. Εκεί αναφέρω ανθρώπους που λατρεύω, όπως ο John Travolta στο Saturday Night Fever, o Bruce Lee, o Abraham Lincoln. Όλοι αυτοί για μένα είναι Superstars”. Στο επίμαχο τραγούδι “I Don’t Give A…” ουσιαστικά αυτό που λέω είναι ότι, “I don’t know who I am anymore. All I want to be is with you”. Είναι ένα οργισμένο τραγούδι που μιλάει για τη φύση της αγάπης, το ολοκληρωτικό δόσιμο όπου ένα μέρος του εαυτού σου στραγγαλίζεται, γιατί στον έγγαμο βίο παραδίδεσαι στο άλλο σου μισό. Του παραχωρείς υπερβολική δύναμη, φτάνει μόνο να είναι ο «σωστός». Όσο για το “Falling Free” την τέλεια επωδό του MDNA, μετά από τόσο θυμό και τόσες κατηγορίες.

TRACLKIST

01. Girl Gone Wild

02. Gang Bang

03. I’m Addicted

04. Turn Up the Radio

05. Give Me All Your Luvin’ (ft. M.I.A. and Nicki Minaj)

06. Some Girls

07. Superstar

08. I Don’t Give A (ft. Nicki Minaj)

09. I’m a Sinner

10. Love Spent

11. Masterpiece

12. Falling Free

Deluxe Edition tracks

13. Beautiful Killer

14. I F****d Up

15. B-day Song (ft. M.I.A.)

16. Best Friend

17. Give Me All Your Luvin’ (LMFAO Remix – ft. Nicki Minaj and LMFAO)

Permanent link to this article: https://www.primeradio.gr/?p=412