Χρόνια πολλά στον Γιάννη, την Ιωάννα, τον Τζόνι και την Τζοάννα!
Όλοι ξέρουν την Τζοάννα (“Σ’αγαπώ Τζοάννα”) του Πασχάλη, και ίσως το Gimme Hope Jo’anna, το αρχικό τραγούδι το οποίο διασκεύασε.
Πόσοι όμως ξέρουν ότι το αυθεντικό τραγούδι δεν γράφτηκε για κάποιαν… αλλοδαπή Ιωάννα;
To “Gimme Hope Jo’anna” είναι ένα τραγούδι-διαμαρτυρία. Ο Eddy Grant έγραψε το τραγούδι αυτό κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ στη Ν.Αφρική.
[Το απαρτχάιντ είναι όρος που προέρχεται από τη γλώσσα Αφρικάανς και τα ολλανδικά, και σημαίνει διάκριση. Το απαρτχάιντ ήταν μια πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων. Ως επίσημη κρατική πολιτική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική από το Εθνικό Κόμμα το 1948 και καταργήθηκε το 1991].
Το τραγούδι γράφτηκε κατά του απαρτχάιντ και προς τιμήν του Νέλσον Μαντέλα που ήταν αγωνιστής της Νότιας Αφρικής, επί 27 χρόνια πολιτικός κρατούμενος και στη συνέχεια πολιτικός. Το 1994 έγινε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Όταν γράφτηκε το Gimme Hope ο Μαντέλα ήταν ακόμα στη φυλακή. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1988, ο μεγάλος πολιτικός αποφυλακίστηκε το 1990.
Το Gimme Hope Jo’anna απαγορεύτηκε επισήμως από την κυβέρνηση της Ν.Αφρικής, ωστόσο ακουγόταν σε ολόκληρη τη χώρα, ως μια μορφή αντίστασης στον ρατσισμό.
Η λέξη “Jo’anna” δεν αναφέρεται σε κάποια γυναίκα, αλλά στο Γιοχάνεσμπουργκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Ν. Αφρικής, αλλά και στην τότε κυβέρνηση και τον άδικο τρόπο άσκησης εξουσίας.
Η πρώτη στροφή λέει “Η “Jo’anna” διοικεί την χώρα, κάνει λίγους ανθρωπους της χαρούμενους, και δεν νοιάζεται καθόλου για τους άλλους. έχει ένα σύστημα που λέγεται Απαρτχάιντ, που καταπιέζει τον αδερφό, όμως ίσως αν ασκηθεί πίεση, να μπορέσει να δει η Jo’anna πως θα μπορούσαν όλοι να ζουν μονιασμένοι” – “Δώσε μου ελπίδα Jo’anna”.
Ο Eddy Grant δεν είναι Νοτιοαφρικανός, είναι γεννημένος το 1948 στην Γκαϊάνα, ένα μικρό κράτος της Καραϊβικής, που τότε ήταν υπό την κατοχή της Μ.Βρετανίας.
Το Gimme Hope Jo’anna έφτασε εως το νο7 του βρετανικού singles chart, ενώ έγινε νο1 σε Ισπανία, Ολλανδία και Βέλγιο και μπήκε στο top10 αρκετών χωρών -όχι βέβαια στη Ν.Αφρική όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του.
Το Gimme Hope Jo’anna διασκεύασε ο Πασχάλης το 1988, με τίτλο “Σ’ αγαπώ Τζοάννα”, κρατώντας το… όνομα, αλλά μετατρέποντας το νόημα του τραγουδιού σε… ερωτικό [” σ’ αγαπώ Τζοάννα σταθερά κι αμείωτα” ]
Credit: Good News Prime